Maandag - Vrijdag08:00-17:00Bel ons0597 562775

Update griepvaccinaties ivm mogelijke tekorten

Update griepvaccinaties ivm mogelijke tekorten

28 oktober 2020 door Jana Wissekerke

Beste patiënten,

Recent heeft u als het goed is onze oproepbrief voor de griepvaccinaties op 10 en 12 november aanstaande ontvangen. De afgelopen week kregen we onderstaande oproep/verzoek, omdat er gebleken is dat er mogelijk een tekort aan vaccinaties is in verband met een hogere opkomst dit jaar door corona. Het is gelukkig wel zo dat wij op een later moment nog vaccins bij kunnen bestellen, maar het verzoek is dus om voorrang te geven aan personen boven de 70 of anderzins kwetsbaren (bijvoorbeeld bij gebruik afweeronderdrukkende medicatie zoals Prednison).

Griepprikken het eerst naar mensen met een medische aandoening en 70-plussers

Er lijkt meer vraag naar griepprikken bij de huisartsen te zijn dan dat er voorraad is. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM, besloten om gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar te vragen nu niet in te gaan op de uitnodiging voor de griepprik. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen. Mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder lopen meer gezondheidsrisico’s als ze griep krijgen. Als deze groep eenmaal gevaccineerd is, kunnen overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar. Aan het einde van de griepprikperiode in december wordt duidelijk of er vaccins over zijn. Uw huisarts kan deze situatie niet veranderen, hier is sprake van overmacht. Er is een landelijke en internationale verhoogde vraag naar griepprikken. Er is voorafgaand aan de griepvaccinatiecampagne door het RIVM wel een maximaal aantal vaccins extra ingekocht. Daardoor zijn er dit jaar ruim een half miljoen extra vaccins beschikbaar. Het duurt ongeveer 6 maanden om griepprikken te maken, dus er kunnen voor dit griepseizoen geen nieuwe griepprikken bijgemaakt worden. We moeten het daarom doen met de voorraad vaccins die er nu is. Wat kunt u zelf doen? De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook om griep te voorkomen en anderen niet te besmetten. U verkleint de kans op griep door: • 1,5 m afstand te houden van anderen • vaak uw handen te wassen met water en zeep • drukte te vermijden Voor meer informatie zie: rivm.nl/griepprik.

Wij rekenen weer op uw begrip en willen u alvast bedanken daarvoor. We gaan ons best doen om iedereen zo goed mogelijk te beschermen. Tot 10 of 12 november!

Team Huisartsenpraktijk Wedde

Spoed nummer


0900-9229


Heeft u buiten de openingstijden met spoed medische hulp nodig? Bel dan de Doktersdienst Groningen 0900-9229.Zij helpen u graag, maar kom nooit zonder overleg naar een huisartsenpost.


Copyright by huisartsenpraktijkwedde.nl. All rights reserved.